Novinky

Polsko bude vyrábět vlastní moderní elektromobily

Automobilový průmysl představuje v Polsku zhruba 11% průmyslové výroby, což tvoří značnou část polské ekonomiky. Polsko se řadí mezi největší evropský automobilový trh, avšak bez vlastního výrobce aut. To by se ovšem do budoucna mělo změnit a země chystá znovu vyrábět vlastní auta! Společnost ElectroMobility Poland (EMP), která byla založena již v roce 2016 čtyřmi energetickými společnostmi Tauron, Enea, Energa a PGE, vznikla nejenom za účelem podpořit vlastní byznys na energetickém trhu, či snížit závislost země na dovážené ropě, ale především pro výrobu prvních polských elektromobilů.

Představení nové značky

28. července 2020 byla během prezentace veřejnosti představena nová značka elektromobilů Izera, která se v blízké době bude prohánět po polských silnicích. Název značky byl údajně inspirován Jizerskými horami a řekou Jizerou. Společnost EMP předvedla dva prototypy svých budoucích vozů, bílé SUV a červený hatchback, názvy zatím neuvedla. Elektromobil na jedno nabití ujede 400 km a baterie se nabije během 30 minut na 80%. Obě Vozidla by měla být hlavně prostorná, rodinná auta, která z nuly na sto kilometrů za hodinu zrychlí během necelých 8 sekund. Pohon a baterie zatím sami ale nevyvinuli. Podnik také představil logo a slogan značky.

Nebude chybět hlasové ovládání

Na designu Izery pracoval tým polských inženýrů se zámořskými specialisty, včetně soukromého italského studia Torino Design, které spolupracuje s předními světovými značkami. Projektovým konzultantem byl Tadeusz Jelec, dlouholetý designér značky Jaguar. Právě design Izery hraje podle ředitele EMP velmi důležitou roli. Výzkum podniku totiž ukázal, že pro Poláky je jedním z nejdůležitějších vlastností vozidel, kromě funkčních prvků, právě jejich vzhled. Vůz by měl být začleněn do krajiny a jejího okolí dynamickým a spontánním způsobem, přičemž podle ředitele italského studia Torino Design je spontánnost a dynamika hlavním rysem dnešního Polska. Elektromobil bude možné ovládat pomocí hlasu, dotykových LCD obrazovek, nebo přes aplikaci na dálku. Společnost také věnovala pozornost bezpečnostním prvkům, jako je například monitorování mrtvých úhlů a varování před kolizí.

Auto za rozumnou cenu

Hlava podniku Piotr Zaremba zdůraznil, že cílem jeho společnosti je vytvořit cenově dostupné auto, které by si mohl zakoupit každý průměrný polský občan. Ambiciózním plánem EMP je zvýšit počet elektromobilů na polských silnicích na 1 milion vozidel, a to do roku 2025. Roční produkce automobilky by měla představovat až 100 000 vozů, později chce podnik produkci zdvojnásobit. Spuštění sériové výroby se odhaduje na rok 2023 a podle podniku si vyžádá 24 až 30 miliard korun. Konstrukce prototypu vozu zatím vyšla na 180 milionů korun. Zaremba zároveň dodal, že prototypy, které byly představeny minulé úterý, se nebudou nijak výrazně lišit od modelů,  které budou vyrobeny v roce 2023. V příštím roce společnost plánuje výstavbu továrny a výrobní linky, které by měly vyrůst s největší pravděpodobností v jižním Slezsku.

Příležitost pro polskou ekonomiku

V automobilovém průmyslu a přidružených oborech je zaměstnáno přes 400 000 lidí. Polsko je největším výrobcem osobních automobilů ve střední a východní Evropě. Automobilový průmysl je v zemi druhým největším průmyslovým sektorem. Přibližně 35% celkové produkce tvoří součástky pro spalovací motory, EMP chce docílit toho, aby polský dodavatelé vyráběly více komponentů pro elektroauta. Výroba elektromobilů zpočátku vytvoří přibližně 3500 pracovních míst, v dalších fázích výroby by to mělo být o mnoho více. Podle ředitelky projektové kanceláře EMP je Izera velkou příležitostí pro polskou ekonomiku.